Već treći dan se, otprilike u isto vreme, uvek na istom mestu, nalazlim sa njom u jednom malenom kafeu u starom gradskom jezgru. U tom kafeu na simpatičnoj galerijici kojom dominiraju garniture od lakiranog ratana već treći dan očekujem njen dolazak, njeno simpatično ’’Ćao, kako si?’’, osmeh i nespretan pokušaj da mlataranjem rukama objasni razlog svog kašnjenja pravdajući se saobraćajnom gužvom. Verovatno bih joj svašta sasuo u lice povodom toga, ali svaki put svojom pojavom na vratima tog malenog kafea pokreće gomilu emocija u meni i momentalno sav bes i sva srdžba netragom nestaju, odlaze u nepoznato. Jednostavno, lepo ju je videti, tu na tom mestu, na toj galeriji malenog kafea u starom gradskom jezgru. Ne, neću reći da sam odlepio za nom posle trećeg kafenisanja, ali ko zna…

Ponekad je čudna rabota igrarija sa emocijama.

A upoznali smo se sasvim slučajno na nekoj užasno dosadnoj proslavi rođendana nekog našeg zajedničkog prijatelja. Po stoti put sam slušao već davno ispričane priče, po stoti put glumio zainteresovanost za njih i lažno se smeškao, po stoti put planirao kako da zbrišem odatle a da ne uvredim svog prijatelja svojim naglim odlaskom. Kada sam konačno smislio plan kako da se izvučem iz te neprijatne situacije pojavila se ona i u tom momentu nije bilo teško promeniti odluku i ostati na tom mestu još neko vreme. Bilo je zaista fantastično posmatrati novopridošlu gošću, tako jednostavno obučenu u bledo roze haljinicu na bretele sa cvetnim motivima kako ulazi u dnevnu sobu. Vatreno crvena kosa je uokvirivala nežno lice, a minijaturni delfinčić na zlatnom lančiću diskretno se šepurio iznad dekoltea vešto pokušavajući da dokaže ko je tu pravi šef. Na tren sam pozavideo tom komadu zlatnog nakita koji tu, baš na tom mestu iznad njenih grudi, provodi većinu svog vremena, spava sa njom, kupa se sa njom, budi se sa njom…

I upoznali smo se sasvim slučajno na toj užasno dosadnoj proslavi rođendana nekog našeg zajedničkog prijatelja dok smo slušali već davno ispričane priče, dok smo glumili zainteresovanost za njih i lažno se smeškali, dok smo, svako na svoj način, smišljali plan da zbrišemo odatle.

Da li je to bio splet okolnosti ili su se sami Bogovi umešali u celu tu priču, to nisam saznao, ali sam vrlo dobro znao da mi njeno prisustvo veoma prija i da sam više nego srećan što se nalazim pokraj nje. Lako smo pronašli niz zajedničkih tema o kojima bi razgovarali, polušapatom, da ne remetimo diskusiju o kamionima, avionima i ostalim baljezgarijama o kojima je raspredao ostatak ekipe koja se našla na tom mestu. Iz te neformalne konverzacije, sa definitivno najlepšim stvorenjem i  ’’miss večeri’’ rođendanske proslave našeg zajedničkog prijatelja, saznao sam da je zaposlena kao pravnik u nekoj propaloj firmi, da veruje u horoskope, voli muziku i film, da je posve slobodna. Nekako mi se ovo poslednje najviše dopadalo. Imali smo više nego dovoljno tema za razgovor i bilo nam je sjajno, tako sami u nekom našem, zajedničkom svetu. Osećali smo se kao u nekom filmu, potpuno odvojeni od ostalih, od svakodnevnice, od priča koje smo čuli po ko zna koji put. Ta kožna garnitura i jeste predstavljala neku vrstu pustog ostrva okruženo modrim morem, bar za nas dvoje koji smo na njoj sedeli. I ko zna koliko bi proveli na tom pustom ostrvu izgubljeni u prostoru i vremenu  zaokupljeni pričom da fajront nije bio u najavi. Ljubazno smo se oprostili od domaćina, našeg zajedničkog prijatelja, i zajedno krenuli u noć. To veče sam saznao i gde stanuje kao i njen broj telefona, sve preko toga bi bilo suviše, zar ne.

Nekoliko dana mi je bilo potrebno da sakupim hrabrost i da je pozovem. Želeo sam da je čujem i pokušavao da okrenem broj, ali kada bih došao do poslednje cifre prekidao bih vezu. Neki strah, neka zebnja bi me okružila i nemoć me je uzimala pod svoje. U jednom momentu sam odlučio da idem do kraja. Svi strahovi nestali su onog momenta kada se baršunasti alt oglasio sa druge strane žice. Okuražio sam se tek kada sam skontao kroz igru reči da je očekivala da je pozovem. Nije nam trebalo puno vremena da ugovorimo mesto sastanka.

Na brzinu sam obukao već pripremljenu garderobu i strčao sa sa četvrtog poput vihora. Verovatno bih i oborio svetski rekord u brzom hodanju samo da je neko imao to da pribeleži i obavesti onog  Mr. Ginisa. Sav zadihan sam stigao na dogovoreno mesto, ali nje nije bilo tamo. Istini za volju nisam ni očekivao da će me čekati. Zauzeo sam mesto na galeriji malenog kafea u starom gradskom jezgru odlučan da je sačekam, makar mi za to trebala čitava večnost. Pojavila se nakon desetak minuta izvinjavajući se zbog kašnjenja. Bila je mnogo lepša nego one večeri kada smo se upoznali, ili se bar meni tako činilo. Ubili smo dva sata razgovarajući o svemu i svačemu. Usput smo prostudirali i horoskop za taj dan.

Sutradan smo se ponovo u isto vreme, nekako spontano, našli na istom tom mestu. Na galeriji malenog kafea u starom gradskom jezgru, uz hladan nes i belgijsku čokoladu uživao sam u njenom prisustvu. Zaista je bila zanimljiva, volela je Krležu, obožavala Šerbedžiju, sekla vene na Morisona i u tu tematiku sam se donekle i razumeo, a kada je na red došao horoskop i uticaj planeta na određene horoskopske znake tu sam bio bespomoćan i kao potpuni duduk blenuo u nju, tačnije u delfinčića iznad dekoltea. Na kraju sam ipak odlučio da se pomalo pomučim i proučim tu nauku kako bih na sledeći susret došao delimično spreman. Nikada me nije zanimao uticaj Saturnovih prstenova na sedmu kuću i uticaj mesečevih mena na plimu i oseku, ali nije na odmet biti upućen u te tajne, pogotovo ako nju to zanima.

I tako, već treći dan se, otprilike u isto vreme, uvek na istom mestu, nalazlim sa njom u jednom malenom kafeu u starom gradskom jezgru. U tom kafeu na simpatičnoj galerijici kojom dominiraju garniture od lakiranog ratana već treći dan očekujem njen dolazak, njeno simpatično ’’Ćao, kako si?’’, osmeh i nespretan pokušaj da mlataranjem rukama objasni razlog svog kašnjenja pravdajući se saobraćajnom gužvom. Verovatno bih joj svašta sasuo u lice povodom toga, ali svaki put svojom pojavom na vratima tog malenog kafea pokreće gomilu emocija u meni i momentalno sav bes i sva srdžba netragom nestaju, odlaze u nepoznato. Jednostavno, lepo ju je videti, tu na tom mestu, na toj galeriji malenog kafea u starom gradskom jezgru. Ne, neću reći da sam odlepio za nom posle trećeg kafenisanja, ali ko zna…

Ponekad je čudna rabota igrarija sa emocijama.

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2016 Berbernica Suffusion theme by Sayontan Sinha